Δημοσιεύτηκε από ,
23/12/2015 - 6:00pm

Τέτοιες μέρες ευωδίαζε απ' άκρη σ' άκρη το σπίτι μας λιχουδιές! "Βρε μαμά ποιος θα τα φάει όλα αυτά γλυκά;!" Κι όμως με μαγικό λες τρόπο εξαφανίζονταν. Η μαμά πάντα ξέρει, τι και που και έχει να δώσει και τι θα κρατήσει για τους δικούς της ανθρώπους, την πολύτιμη οικογένειά της! Γι' αυτό και πάντα αυτά τα γλυκά γίνονταν μέσα στο σπίτι μας σε όχι λιγότερο από διπλές δόσεις! (ενίοτε και τριπλές......!)

Έστω και στο παρά 5 σήμερα προπαραμονή Χριστουγέννων, αξίζει ο κόπος γι' αυτήν την γιορτινή λιχουδιά, συνταγή της μαμάς μου, μόνο και μόνο για την πλούσια βουτυρένια γεύση και το καβουρδισμένο αμύγδαλο!!

Για μια δόση, περίπου 75 κομμάτια.

Υλικά

  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 500 γρ. φρέσκο πρόβειο, ή αιγοπρόβειο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
  • 200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο (μόλις που να έχει ροδίσει) χοντροκομμένο στο χέρι.
  • 1 σφηνάκι κονιάκ, ή λικέρ μαστίχα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • ούζο για το τέλος

Εκτέλεση

Περνάμε από κόσκινο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο για 6-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και σχεδόν την υφή της σαντιγί.

Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10-15 λεπτά περίπου (τόσο ώστε να φαίνεται το μίγμα αφράτο, σαν σαντιγί).

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, λίγο αλεύρι, το σφηνάκι, τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό.

Αφαιρούμε το μίξερ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και ξεκινάμε να πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, πατάμε λίγο από πάνω (ή κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα) και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Ψήνουμε το κάθε ταψί μόνο του, στις αντιστάσεις, στην δεύτερη από κάτω θέση σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 30-40 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου. Θέλουμε οι κουραμπιέδες μας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρώντας το ταψί από τον φούρνο ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με ούζο.

Μόλις κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Εύχομαι να τους απολαύσετε παρέα με αγαπημένα σας πρόσωπα!

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου